Heartbeat

Jumaat, 20 April 2012

macam2

dulu pernah aku bercerita tentang kerenah para pelangganku... kali ni nak cerita sikit lagi pasal tu... sajalahkan...nak gelakpun ada...serba salahpun ada...

pernah dulu sorang kawan ni menempah kek hari jadi anaknya... apa dia kata: "akak, saya nak kek yang 'keras x keras, lembut x lembut' hahaha gone gayenyer tu ek??? garu kepala yang x gatal jugalah aku hari tu...balik rumah kena pulak fikir,,gone nak buat ni...tapi alhamdulillah...setelah dibuat hasilnya memuaskan hati beliau...dan sampai sekarang beliau menjadi pelanggan tetapku,,walaupun beliau kini telah sama-sama pergi ke kelas belajar buat kek...tapi kata-kata itu sentiasa mengiringi tempahannya hingga kini.

kawan yang sorang ni lain pulak ceritanya..diapun pelanggan tetap jugaklah kiranya... tapi yang kelakarnya suatu hari dia menempah kek berserta pesanan: 'kak ana, saya nak tempah kek pelangi untuk esok...saya nak telor lebih ya!' hahaha...ingat makan nasi bungkus ke??? boleh minta lauk lebih!! ish, ish, ish.... masak kek bukan macam masak lauk dik oiii...setiap resepi ada sukatannya ...kalau x ikut sukatan yang betul, jangan harap nak dapat yang terbaik... boleh jugalah bagi yang dah pakar kan?? tapi risikonya 2 je... menjadi atau buang ke tong sampah!!! kalau belum pakar jangan cuba2lah...

lagi sorang ni lagi buat aku xtentu arah... datang order pukul 6.40,,nak ambil pukul 8.00..kek apa2 x kesah, tapi nak deco... huhu... cik abang,,, tengok ni...lebih kurang masa yang diambil untuk buat kek yang paling mudah : sukat dan sediakan bahan ambil masa 10 minit,, membancuh dan mengadun 15 - 20 minit.. membakar antara 45 - 50 minit paling kurang..nak sejukkan lagi... mana boleh keluar oven terus deco,,cairlah krimnya cik abang oiii...nak sejukkan paling kurang 15 minit bawah kipas ...pas tu nak bagi sedap dan cantik nak buat dalam 2 or 3 layer kena pula potong, sapu krim dan taruk  filling 10 minit lagi...pastu baru deco..paling simple deco 10 minitlah...tupun kalau krim dah ada,,kalau tak,, nak sukat dan nak putar krim lagi...mau 10 ke 20 minit tu.....paling leceh ayak mengayak tepung atau gula...nak jadi krim yang cantik mau 3 kali ayak gula isingnya...ha kiralah sendiri masanya...lainlah kedai kek atau bakery yang memang dah standby kek...tinggal deco aja,,,xpun ada yang dah sedia deco tinggal pilih je... I xde kedai bang!!! 

hehe tulah critenyer.... macam2kan???

Tiada ulasan: