Assalamu'alaikum cik Yati..si bongsu yang sebok tanya2 menu berbuka...
Aduiii kena repost semula menu hari ketiga dik oiii...dh taip siap & dh post, hilanglah pulak masa nk edit tadi : hari kedua buat talam kurma kukus, nasi putih, gulai lemak cili api udang petai, sawi goreng + cendawan campur ( pelbagai jenis cendawan yang telah dikeringkan .. ni beli kat Sabah ni... kat sini cari x jumpa yang camgini ) ikan panggang cicah air asam..Pastu adalah mak mertuaku yang baik hati menghantar bubur kacang + durian... Hubby pulak tambah dengan membeli karipap ... Air pulak sirap selasih...nostalgia masa kecik-kecik ni...Alhamdulillah...
Ce tengok gambar dulu dikkk,, kt bawah ye...
ni resepi Talam Kurma Kukus..
1 cwn tepung beras
1 camb tepung pulut
2 1/2 cwn santan - boleh lebihkan kalau nk lembut lagi , tapi makan ngn sudu lah kot.
secubit garam,
7 buji kurma di hiris memanjang atau potong dadupun boleh
loyang dan kukusan
panaskan kukusan
aturkan kurma dalam loyang
satukan tepung beras, tepung pulut, garam dan santan - kacau sehingga tepung tidak bergentel
tapiskan adunan ke dalam loyang.. kukus sehingga masak - lebih kurang 10 minit.
kalau nak cantik titiskan warna kesukaan anda ke dalam adunan sebelum di kukus..biarkan dot-dot cam tu atau lorek-lorekkan sedikit. dah sejuk potong-potongkan lah yerk taruk dalam pinggan...jangan ko korek terus makan dalam loyang dikk oiii,, buruk benau roper ko...
Resepi Gulai Lemak Cili Api Udang Petai ( kegemaran my hubby )
10 ekor udang sederhana besar - bersihkan
5 ulas petai - buang kulit dan belah dua
2 cwn santan
1 helai daun kunyit
1 potong kunyit hidup
3 - 5 biji cili api - bergantung pada tahap kepedasan yang dikehendaki
1 keping asam keping
1 ulas bawang putih
garam kasar secukupnya
tumbuk cili api, kunyit , bawang putih dan garam kasar hingga lumat.
Masukkan bahan tumbuk bersama santan ke dalam periuk
masukkan asam keping dan daun kunyit
apabila santan mendidik masukkan udang bersama-sama petai
biarkan sehingga santan pekat - rasa asam garamnya dan boleh dihidangkan..
boleh keringkan kuah sehingga pecah minyak jika suka.. macamni pun sedappp!!!!
jika x suka aroma daun kunyit , boleh gantikan sebatang serai yang dititik...sedap dimakan dengan nasi putih panas bersama ikan pekasammm goreng... fuhhhh!!!
kesemua resepi ini sesuai untuk 2 orang makan ...cukuplah macam Cik Shinju ngn Cik Rohayati yerk...untuk sahur ko godeklah mende lain..
Aduiii kena repost semula menu hari ketiga dik oiii...dh taip siap & dh post, hilanglah pulak masa nk edit tadi : hari kedua buat talam kurma kukus, nasi putih, gulai lemak cili api udang petai, sawi goreng + cendawan campur ( pelbagai jenis cendawan yang telah dikeringkan .. ni beli kat Sabah ni... kat sini cari x jumpa yang camgini ) ikan panggang cicah air asam..Pastu adalah mak mertuaku yang baik hati menghantar bubur kacang + durian... Hubby pulak tambah dengan membeli karipap ... Air pulak sirap selasih...nostalgia masa kecik-kecik ni...Alhamdulillah...
Ce tengok gambar dulu dikkk,, kt bawah ye...
Add caption |
ni resepi Talam Kurma Kukus..
1 cwn tepung beras
1 camb tepung pulut
2 1/2 cwn santan - boleh lebihkan kalau nk lembut lagi , tapi makan ngn sudu lah kot.
secubit garam,
7 buji kurma di hiris memanjang atau potong dadupun boleh
loyang dan kukusan
panaskan kukusan
aturkan kurma dalam loyang
satukan tepung beras, tepung pulut, garam dan santan - kacau sehingga tepung tidak bergentel
tapiskan adunan ke dalam loyang.. kukus sehingga masak - lebih kurang 10 minit.
kalau nak cantik titiskan warna kesukaan anda ke dalam adunan sebelum di kukus..biarkan dot-dot cam tu atau lorek-lorekkan sedikit. dah sejuk potong-potongkan lah yerk taruk dalam pinggan...jangan ko korek terus makan dalam loyang dikk oiii,, buruk benau roper ko...
Resepi Gulai Lemak Cili Api Udang Petai ( kegemaran my hubby )
10 ekor udang sederhana besar - bersihkan
5 ulas petai - buang kulit dan belah dua
2 cwn santan
1 helai daun kunyit
1 potong kunyit hidup
3 - 5 biji cili api - bergantung pada tahap kepedasan yang dikehendaki
1 keping asam keping
1 ulas bawang putih
garam kasar secukupnya
tumbuk cili api, kunyit , bawang putih dan garam kasar hingga lumat.
Masukkan bahan tumbuk bersama santan ke dalam periuk
masukkan asam keping dan daun kunyit
apabila santan mendidik masukkan udang bersama-sama petai
biarkan sehingga santan pekat - rasa asam garamnya dan boleh dihidangkan..
boleh keringkan kuah sehingga pecah minyak jika suka.. macamni pun sedappp!!!!
jika x suka aroma daun kunyit , boleh gantikan sebatang serai yang dititik...sedap dimakan dengan nasi putih panas bersama ikan pekasammm goreng... fuhhhh!!!
kesemua resepi ini sesuai untuk 2 orang makan ...cukuplah macam Cik Shinju ngn Cik Rohayati yerk...untuk sahur ko godeklah mende lain..
5 ulasan:
Perghhhh ni tahap penuh meja ni... Mmg nostalgia ni ngah... Rasa nk menitis air mata ni terkenang dlm lapar....
Ngah resepi talam tu x lengkap lah... Xde ke masukkan telur sebiji demi sebijik?
Adik, talam x ni buh telo. Itu resepi smbil pkl lalat
Hahahaaa pukul lalat 2 ekor pastu smbung balik... Ulang sehingga telor habis...
iiiii geliiiii
Catat Ulasan